Kylenutfolket

by Andreas H. Sunde

Del 6 - Side 12

Published 2019-01-26 01:02:00

8 comments

Frk. Blips

2019-02-04 05:15:13

Frk. Blips

Huffameg. Denne historien har definitivt ikke vært dyre- og damevennlig, "humoren" har stort sett framstått flau og utdatert. Men tegningene dine er fenomenale, smakfull fargelegging også, det skal du ha!

Loge

2019-02-05 20:46:14

Loge

Det var synd den falt så lite i smak at du fant det nødvendig å skrive "humor" i hermetegn. Jeg misliker selv forutsigbar og flau humor, så det er ikke morsomt å havne i den kategorien. Jeg får vel bare innse at jeg drar på åra jeg også. Gammel og utdatert! Akkurat denne episoden handlet mest om Loke-Laurits, som er en usympatisk karakter. Det går jo an å håpe at om jeg lager en ny episode med en annen karakter i fremtiden så kan humoren bli litt mer interessant. I alle fall nok til å slippe hermetegn.

Nils Petter Smeby

2019-02-06 10:01:53

Nils Petter Smeby

Har ikke kommentert denne før fordi jeg var usikker på hva jeg skulle si om avslutningen. Den var ganske fæl, ja, helt enig med Miss B. Men ellers synes jeg hele serien som sådan var morsom. Tonen ble satt på første side da de fant steinen, og holdt seg helt fram til begynnelsen på finalen. Jeg flirte flere ganger, og gledet meg over tegningene – treffende gjengivelser av både mennesker og landskap. Når du skal lage en nye serie (jeg sier "når" og lever i håpet) så kunne det kanskje være en idé og dikte opp en handling hvor Loke-Laurits får sin velfortjente straff. Eller du kan dra det i helt motsatt retning og la ham ende opp som president i USA.

Loge

2019-02-06 10:23:56

Loge

Serien var i utgangspunktet en slags parodi på Amalie Skrams "Hellemyrsfolket". I disse bøkene går alt som kan gå galt galt, og det er ingen lyspunkt i tilværelsen. Jeg har forsøkt å fortsette ånden i disse bøkene ved å la episodene i min serie ha "bad ending" også. Jeg forstår ønsket om å la fæle folk få sin fortjente straff, men i dette universet er det da slik at dårlig oppførsel lønner seg og god oppførsel straffer seg. Moral er vel og bra, men spesielt morsomt er det ikke. Jeg har håpet at jeg ved å overdrive de dårlige sluttene (Hjerte rundt sisteruta, selv om slutten er forferdelig) ville understreke det motsatte budskapet. Jeg er vel et barn av 90-tallets ironi.

Frk. Blips

2019-02-06 13:47:27

Frk. Blips

Jeg tilhører selv ironi-generasjonen - og fødselsdatoen forteller at jeg er blitt middelaldrende, Loge. Vi må bare erkjenne at tidene forandrer seg. Jeg mener slett ikke at Loke-Lauritz er uegnet for senere episoder fordi han er usympatisk. Men akkurat storstilt misbruk og fangenskap av kvinner og hint om misbruk av dyr, er ikke særlig vittig i 2019. At han er opiumavhengig, er vel også mer tragisk enn morsomt. Det er noen år siden grovheter var synonym for humor. Usympatiske figurer har likevel mange områder de fortsatt kan slå seg løs på også til moderne leseres fornøyelse. Jeg håper vi får se Loke-Lauritz' negative oppsyn igjen - der han får utfolde seg på nye felt.

GammalAargang

2019-02-07 01:01:48

GammalAargang

Heldigvis så står forfatteren/tegneren helt fritt til å tegne og skrive det han vil.

Loke-Lauritz er en karakter som vi trenger i nåtiden på samme måte som vi trengte Nora Helmer i ett Dukkehjem en gang for lenge siden. Å frigjøre kvinnen er ikke det kampen handler om nå lengre, og det kan kanskje hevdes at Loke-Lauritz ikke er så god i kvinnehold, selv om tiltrekningskraften hans må være enormt stor.

Nå er det kanskje den viktigste kampen som utkjempes av alle, nemlig yttringfriheten og å ha ett fritt ord. Å ha et relativt fritt ord var tross alt kanskje noe av grunnen til at Nora i første omgang kunne frigjøre seg selv. Uten det frie ord, får man aldri frigjøring!

Ibsen ville vært stolt! Ikke vær deres lerkefugl, men forbli den vakre Norafuglen jeg synes du er! Ja takk til mer Loke-Lauritz, hvis det er hva du vil. Teknisk sett helt av det ypperste også må jeg si. Voldsom dybde og livaktige karakterer, man kan nesten kjenne noen av dem igjen i sin egen vennekrets.

Loge

2019-02-08 12:59:05

Loge

Tusen takk for hyggelig støtte GammalAargang! Det varmer mer enn du aner.

Likevel ser jeg jo Frk. Blips poeng, og som mann gjør jeg nok lurt i å i alle fall lytte til henne.

Ytringsfrihet er blitt et litt klamt begrep, siden enkelte nå for tiden påberoper seg denne som unnskyldning for å trakassere og mobbe andre. Hva som er god humor kan selvsagt diskuteres. Jeg er enig i at grovhet i seg selv ikke er gøy. Jeg likte ikke humoren i Pyton den gang det var et blad som eksisterte. Jeg tenker at Kylenutfolket ikke er grov på den måten, selv om sluttpoenget i akkurat denne episoden kanskje var over den leiren. Men, det måtte jo være en slutt som passet Loke-Laurits, som er en karakter som forsåvidt kunne eksistert i Pyton.

Egentlig er jeg overrasket over at det ikke er kommet negative reaksjoner på Kylenutfolket tidligere. Oppførselen til enkelte av karakterene er helt klart ikke bra sett med 2019-øyne. Loke-Laurits er en ondsinnet, kvinnefiendtlig rasist, mens Sjur-Andreas er en godhjertet kvinnefiendtlig rasist. Både Loke-Laurits og Sjur-Andreas befinner seg mentalt et sted på 1850-tallet, der mannen hadde første og siste ord i alle sammenhenger, kvinner ble sett på som en slags halv-mennesker og utlendinger som romvesner. Da blir det til at de oppfører seg kvinnefiendtlig og rasistisk innimellom.

Jeg vet faktisk ikke om jeg hadde turt å tegne denne episoden for 10 år siden. Grunnen til at jeg var mer komfortabel med det er paradoksalt nok at menns dårlige oppførsel er kommet mer på agendaen nå. Altså virker det som om Frk. Blips argumenter mot episoden er de samme som jeg ser for den.

Om opiumsavhengighet er tragisk og ikke morsomt vet jeg ikke om jeg er enig i. Jeg synes Christopher Nielsens "To Trøtte Typer" er noe av det morsomste som er laget, og den handler jo egentlig om dypt tragiske skjebner. Jeg synes humor er best når den behandler tema som er såre. Jeg ser på humoren som terapi, men jeg skjønner at den humoren som oppleves som forløsende for noen kan virke krenkende på andre. Noen sa en gang at humor som ikke en eller annen blir fornærmet over er ikke morsom.

Helt til slutt; Sauen. Det var ikke min intensjon å hinte om at sauen blir seksuelt misbrukt. Sjur-Andreas gir sauen til Loke-Laurits for at han skal ha selskap, litt som en hundevalp til en junkie. Jeg syntes det var vittig at Loke-Laurits drar rundt på sauen selv etter at han er nykter. Samme hvor sint, sur og utrivelig han er vil han ikke være alene. Til slutt blir riktignok sauen sparket utfor et stup, men har du sette en tom & jerry-film har du sannsynligvis sett verre ting skje med dyr.

Frk. Blips

2019-02-08 16:34:09

Frk. Blips

Jeg elsker "To trøtte typer" jeg også, Loge. Det er nok en generasjonsgreie. Og det er nettopp poenget mitt: Alt til sin tid. I dag er vi ikke helt der at dyremishandling, misbruk av kvinner og rusavhengighet treffer midt i latterblinken. Når det er sagt. så skjønner jeg nå at jeg misforstod dette med sauen. Til mitt forsvar mener jeg at det var egnet til å misforstå: den skulle jo fungere som trøst etter tapet av de innestengte damene, ikke erstatte noen mistet teddybjørn ... Uten denne misforståelsen ville jeg i liten grad reagert over sauens endelikt, som du selv er inne på: dette er tross alt en tegneserie. Men ja: Jeg ser gjerne Loke-Laurits føkke det til for seg i nye episoder. Skulle for eksempel gjerne sett ham prøve seg i lokalpolitikken, det er jo kommunevalg til høsten;-)

Join the discussion!

Log in to add your comment!