Hakkum

by Nils Petter Smeby

Published 2019-01-06 13:04:04

13 comments

Frk. Blips

2019-01-07 12:47:02

Frk. Blips

Jo DENNE tror jeg du kan være trygg på at avisleserne skjønner, Nils Petter! I hvert fall de voksne. Mer usikker på kunnskapen hos de yngre generasjonene nå, men det er heller ikke de som leser mest lokalaviser.

Synes dette ble en fin stripe.

Ladder

2019-01-07 21:10:30

Ladder

Jeg er av de yngre generasjonene og skjønte ikke BÆRET! Hvem sitter i bilen?

pereira

2019-01-07 22:25:56

pereira

Jeg tok den! Se på bilskiltet, Ladder!

Nils Petter Smeby

2019-01-08 09:41:53

Nils Petter Smeby

He he. Takk for kommentarer, Ladder og pereira. Ja, det var bilskiltet. Og så satset jeg på at det var noen donaldister der ute som husket at onkel Skrues sjåfør heter Anderson.

Ladder

2019-01-08 16:11:51

Ladder

Aaaaaaa. Jeg kjenner jo til Onkel Skrue, men jeg visste ikke at han hadde en sjåfør med fast navn eller et fast bilnummer. Hvis du ønsker at denne stripa også skal treffe nek som meg, kan du ha Skrues arm stikkende ut med stokken sin pekende mot høyre.

Frk. Blips

2019-01-08 16:14:37

Frk. Blips

Jeg ville trodd at stripa kom til å fungere uavhengig av kjennskap til Anderson og bilen. Det burde være nok å kjenne til én and som har gjort det godt ... og står det virkelig SÅ dårlig til med tegneseriekunnskapen hos de yngre?

OK - nå la Ladder inn en beroligende kommentar mens jeg skrev på denne!

Nils Petter Smeby

2019-01-09 10:08:49

Nils Petter Smeby

Tusen takk, Ladder og Blips. Av staben til onkel Skrue kjenner vi vel sekretæren frøken Vable, regnskapssjefen Kontorsen og altså sjåføren Anderson. Andre ansatte som har opptrådt mer enn én gang, er hovmesteren (vet ikke om han har noe navn) og de to vaktene Ed og Ted – Johnny og Ronny på norsk.

Geremino

2019-01-10 19:49:34

Geremino

Ooh, brannfakkel. Jeg er 27 år, har vokst opp med Donald, og jeg tok den ikke før jeg leste kommentarene her. Det var ingenting i stripa som fortalte meg at dette var Skrue McDuck.

Jeg tror den eldre garden henter Donaldkunnskapen sin fra det mer klassiske Amerikanske Donald-universet, mens kidsa gjerne har vokst opp mer med det Italiensk/europeisk og nordiske Donald-universet

Nils Petter Smeby

2019-01-11 12:59:18

Nils Petter Smeby

Takk for bra innspill, Geremino. Jeg tror du er inne på noe. Så det ender vel med at jeg legger inn et litt tydeligere spor i førsteruta, for eksempel slik Ladder foreslår. Men ikke SÅ tydelig at jeg blåser poenget.

Øystein

2019-01-11 13:40:14

Øystein

Jeg skjønte stripen med en gang, men syntes kanskje hintingen om hvem som sitter i bilen var litt i overkant subtil.

Jeg antar at registreringsnummeret $MD1 ble funnet på for denne stripen, og ikke er hentet fra noen Skrue-historie. For min del var det denne forkortelsen (som jeg umiddelbart leste som $krue/$crooge McDuck) som gjorde at jeg ble sikker på at det var snakk om onkel Skrue.

Det med at sjåføren Anderson er en fast figur er ukjent for meg. Navnet høres kjent ut, men jeg klarer ikke å komme på hvor jeg har sett det, og jeg ser heller ikke for meg hvordan denne sjåføren skal se ut. Den eneste sjåføren jeg klarer å finne på Inducks er han fra Jul på Bjørnefjell: https://inducks.org/character.php?c=James+from+W+OS+178-02. Han heter visst James på engelsk og Andersen på dansk, men det står ikke oppført noe norsk navn. Han er dessuten bare inducksert med opptredener i to historier (Jul på Bjørnefjell og Skrues liv).

En annen ting som gjør det vanskelig å ta hintene er at det er en litt atypisk fremstilling av Skrue som brukes i denne stripen. Det er ikke typisk Skrue å kjøre rundt i en diger bil med privatsjåfør. Skrues primære kjennetegn er at han er ekstremt rik, men også, og kanskje enda viktigere: Han er ekstremt gjerrig. Dermed er ikke «stor og dyr bil» noe som umiddelbart gir assosiasjoner til Skrue, snarere tvert imot.

Hva mer er det som forbindes med onkel Skrue? Pengebingen. Lykkeskillingen. Flosshatten, den røde frakken, gamasjene, stokken, bakkenbartene. Når ingenting av dette er med, blir ikke koblingen til Skrue så veldig tydelig.

Nå vet jo selvfølgelig jeg (og sikkert de fleste andre her på Nettserier) at Skrue (som andre Disney-figurer) har endret seg over tid og blitt fremstilt på mange forskjellige måter. Den Skrue vi ser (eller rettere sagt: ikke ser) i denne stripen minner om «ur-Skrue», slik han var i de aller tidligste historiene (det var det som fikk meg til å tenke på Jul på Bjørnefjell), før gjerrigheten ble et viktig karaktertrekk. Men jeg gjetter at blant de som ikke er spesielt interessert i Donald, er det mange som aldri har sett denne varianten av Skrue.

En mulighet (som jeg ikke er sikker på om er et godt forslag eller ikke) er å endre «Anderson» til «nevø». Jeg mener det er mye vanligere at Skrue bruker en underbetalt nevø som sjåfør enn noen som helst andre, så det vil muligens vekke Skrue-assosiasjoner hos flere lesere.

Nils Petter Smeby

2019-01-11 18:48:45

Nils Petter Smeby

Langt og interessant innlegg, Øystein, tusen takk skal du ha. Skrues limousin med privatsjåfør dukker fortsatt opp når det er nødvendig for historien, for eksempel i nr.28-2013. Når det gjelder sjåføren, opptrer han ganske riktig for første gang i Jul på Bjørnefjell. Senere har han vært nevnt flere ganger under litt forskjellige navn: Andersen, Anderson og Andersson. Det er selvsagt vanskelig å spore opp disse historiene, men her er i hvert fall en: https://inducks.org/story.php?c=D++4256 (Varme følelser, DD&Co 1979-51).

Frk. Blips

2019-01-13 16:14:20

Frk. Blips

Jeg synes denne stripa fungerer uavhengig av om leserne skjønner at limousinen tilhører Skrue McDuck. Å nevne én and som har gjort det godt, burde da ikke by på problemer om vi utelukker Skrue heller. Hva med heldige Anton? Og selv om Donald kan hevdes å være en ulykkesfugl, må det vel sies at han har gjort det godt når han har oppnådd verdenskjendisstatus og er stjerne i utallige tegnefilmer, bøker og egne bladutgivelser.

Join the discussion!

Log in to add your comment!