Hakkum

by Nils Petter Smeby

Published 2008-08-20 00:00:00

10 comments

Splitenz

2008-08-20 00:01:10

Splitenz

He he, fårete blikk, uskikkelige gutter!

Me likes!

:o)

Are

2008-08-20 00:39:59

Are

Fortsatt spennende ja - the plot thickens! :)

--------
'What's the sense in ever thinking about the tomb
When you're much too busy returning to the womb?'

-They Might Be Giants, Shoehorn With Teeth

Rhythmatist

2008-08-20 07:57:06

Rhythmatist

Hahaha, litt uventa vending der, med tanke på hvordan jeg kjenner serien. Men absolutt morsomt, og Andrik har skikkelig Daffy-vibe i sisteruta.

Frk. Blips

2008-08-20 07:59:45

Frk. Blips

Hun som er 11 måneder på vei, gir meg frysninger! Dette ER uhyggelig, samme hvor mye de fleiper.

Zebula77

2008-08-20 13:07:43

Zebula77

Liker også de fårete glisene her.
Småpirk: Øyeretninga i rute to blir litt merkelig for meg.

Nils Petter Smeby

2008-08-20 18:37:09

Nils Petter Smeby

Takk, alle sammen. Replikken i sisteruten er John Travoltas fra filmen "Se, han snakker." Den står på min liste over verden 10 beste filmreplikker, og jeg har ventet på en sjanse til å bruke den.

Rhythmatist: Ja, noe av vitsen med Hakkum er at serien skal overraske av og til. Og Zebula77: Du har rett. Jeg tror grunnen var at jeg måtte flytte Stefan nærmere de to gutta på grunn av plassproblemer.

Won-Tolla

2008-08-22 08:11:25

Won-Tolla

Noen andre som synes Fenriss reagerer litt usammenhengende? I hele sekvensen altså.
For å oppsummere: Han får øye på noen ultrahøygravide damer, noe han ifølge eget utsagn ikke har sett før, selv om de etter all sannsynlighet har vanket i området en tid. (Hun som er i ellevte måned nå må jo ha vært i tiende måned for en måned siden, eller hva?) Etter å ha tatt seg tid til å snakke med dem og fotografere dem, tar han bena på nakken og flyr som han hadde en viss mann i hælene for å advare Anne om at hun kan vente trøbbel om et par måneder. (Hvor langt er hun på vei egentlig?)
Han har tydeligvis ikke Annes mobilnummer, forresten, ellers kunne han jo bare sendt henne bildene direkte fra mobilkameraet...

"Er dette en episode av "Lost"?"
"Nei, det er en episode av "Hakkum"!"
"Uuuææææ!!"

Nils Petter Smeby

2008-08-22 12:16:08

Nils Petter Smeby

Won-Tolla: Siden du har tatt deg tid til å skrive en lang og gjennomtenkt kommentar, fikk jeg lyst til å svare litt detaljert:

Noen som husker den eminente politiserien "Hill Street Blues"? De innførte for første gang det håndholdte reportasje-kameraet i en dramaserie. Når noen ble skutt ned på åpen gate, hørte vi bare skuddet off-screen. Så virret kameraet forfjamset rundt i noen sekunder, før kameramannen liksom "oppdaget" hvor lyden kom fra, og zoomet inn på hendelsen. Dette ga serien et fint dokumentarfilm-preg.

Siden har jo amerikanske dramaserier videreført denne teknikken. Jeg leste om en serie hvor regissøren IKKE forteller kamerafolkene på forhånd hva som skal skje - han ønsker at de skal være uforberedt.

Litt av det samme skjer i Hakkums føljetonger. Jeg planlegger aldri handlingen på forhånd. Grunnen er rett og slett at hvis jeg hadde hatt en ferdig detaljert manus før jeg begynte å tegne, ville jeg aldri orke å fullføre jobben. Jeg må ha det litt moro under veis, jeg også. Derfor gjør jeg som Walt Kelly: starter med et par tre morsomme striper som jeg kopler sammen til en slags handling, og ser hvor det bærer hen. Jeg innbiller meg at dette gir fortellingen en spontan kvalitet som leserne liker - og som bedre speiler hvordan tilværelsen faktisk er. Ulempen er selvfølgelig at enkelte ting kan bli litt inkonsekvente.

Så til Fenriss i parken: Etter å ha tegnet tre striper hvor hovedpersonene befinner seg i samme stua, følte jeg behov for å skifte fortellerståsted, slik at det ble litt variasjon. Da var det naturlig å dra inn Fenriss. På dette tidspunktet visste jeg at historien skulle handle om babyer som gikk til streik, så jeg lot vår kaninvenn legge merke til at det var usedvanlig mange overgravide damer ute i gatene. Han har sikkert sett dem før, man kanskje ikke tenkt over det. Men nå går det et lys opp for ham: Det er noe rart med de gravide, og Anne er jo gravid. Hun har slått av mobilen om natten for ikke å utsette babyen for stråling, så Fenriss' bestemmer seg for å løpe ut og advare henne, men først må han finne ut litt mer. Hvor langt Anne er på vei, aner han ikke. Sannsynligvis vet han heller ikke hvor lenge menneske-hunner går gravide. Forresten: Jeg vet heller ikke hvor langt på vei Anne er, for jeg har ennå ikke tenkt ut hva som skal skje når babyen blir født. Så det kan hende hun må gå en stundt til.

En av grunnene til at jeg skriver alt dette, er at historien snart kommer til å skjære avgårde i en helt ny retning. Og nå vet dere altså hvorfor.

Frk. Blips

2008-08-22 17:42:21

Frk. Blips

Jeg synes Fenriss opptrer logisk her. Han er nettopp typen til å sludre med alle gravide kvinner i sitt nabolag, og holder sikkert rete på termindato for hver og en av dem. På joggeturen oppdaget han flere som vagget rundt på drøy overtid. Nyheten er såpass alvorlig at han vil underrette Anne ansikt til ansikt.

Join the discussion!

Log in to add your comment!